1

2

Przepisy

Zupa dyniowa z imbirem

4/5

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 129 kcal / porcja

Jesienny przysmak: kremowa zupa dyniowa z imbirem. Na bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim, doprawiona śmietanką, imbirem i pieprzem. Lekka, ale rozgrzewająca, działa jak naturalny afrodyzjak. Będzie bardziej pożywna, jeśli serwowane do niej kromki grzanek z żółtym serem zapieczemy z plasterkiem boczku lub salami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostki rozpuść w 500 ml wody.
  2. Dynię oczyść i pokrój w kostkę.
  3. Gotuj dynię w rosole do miękkości przez około 10 minut.
  4. Zmiksuj zupę.
  5. Miksując dodaj śmietankę.
  6. Dopraw zupę imbirem i pieprzem.
  7. Podawaj z grzankami serowymi.

4 wskazówki do przepisu

  • radish
    Polecam dynię wcześniej upiec w piekarniku. A zupę wykończyć olejem dyniowym :)
  • Aniuks953
    Ja jeszcze dodałam mleczko kokosowe! Uwielbiam ten posmak! :)
  • Marta
    Zamiast śmietanki można użyć mleczka kokosowego i też wychodzi rewelacyjnie!
  • Gosia
    Zamiast grzanek można dodać groszku ptysiowego. Też jest pysznie :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

  • radish

    Pyszna zupa!

    To jest super przepis, ale ja wcześniej jeszcze upiekłam dynię. Chyba dzięki temu jest jeszcze lepsza, smak bardziej aromatyczny. Polecam z gałązkami rozmarynu
  • Aniuks953

    Doskonała Zupa!

    Przyrządziłam u siebie w domu i jest tak doskonała jak tutaj na zdjęciu! Polecam!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: