Tarta z cukinią

Oceń ten przepis!

4/5 4 59 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 1 godz. 55 min.

  • Porcje 5

4/5 4 59 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli i papryki dodaj 5 łyżek zimnej wody i zagnieć ciasto.
  2. Ciasto odłóż na pół godziny do lodówki.
  3. Formę do tarty nasmaruj tłuszczem.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj.
  6. Następnie przełóż do wysmarowanej formy, nakłuj widelcem i posyp połową sera.
  7. Cukinię pokrój w plasterki, a paprykę w paski.
  8. Szynkę również pokrój w paski.
  9. Na tarcie posypanej serem ułóż cukinię, paprykę i szynkę. Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  10. Jajka wymieszaj ze śmietaną i koperkiem, a następnie wylej na tartę. Całość posyp resztą sera.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
  12. Tartę podawaj ciepłą, z filiżanką Barszczu czerwonego.

Opis przepisu:

Warzywna tarta z cukinią na chrupkim spodzie to pyszne "danie z niespodzianką". W środku tarty z cukinią, pod chrupką skórką z tartego żółtego sera i koperkową zalewą z jajek i śmietany, kryją się zapieczone plastry cukinii, paski czerwonej papryki oraz konserwowej szynki. Tarta z cukinią fantastycznie smakuje na ciepło, z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY. Tartę z cukinią możesz przechować w lodówce, przykrytą pergaminem, a następnego dnia odgrzać w mikrofali lub opiekaczu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?