Pizza z pieczarkami

4/5 4 31 5 1
4/5 4 31 5 1
  • Przygotowanie: 50 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 10 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

farsz:

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę i por obrać i pokroić półplasterki.
  2. Na oleju podsmażyć cebulę, por i pieczarki, doprawić przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem i tymiankiem.
  3. Mleko podgrzej.
  4. Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, formując brzegi 1 cm.
  7. Posmaruj koncentratem pomidorowym.
  8. Rozłóż farsz pieczarkowy i kukurydzę, posyp serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
  9. Pizzę podawaj od razu po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Pizza to niekwestionowana sława kuchni włoskiej. Dziś proponujemy prostą wersję pizzy – pizzę z pieczarkami – niemniej na drożdżowy placek możesz położyć i zapiec niemal wszystko! Pizza z pieczarkami nie może obejść się bez aromatycznych przypraw, np. majeranku, oregano czy Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, a także bez sosu, którego rolę w tym przypadku przejmuje koncentrat pomidorowy. Pizzę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?