1

2

Przepisy

Pizza z pieczarkami

4/5

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 409 kcal / porcja

Czy wiesz, że pizza powstała wskutek ubóstwa, które zmusiło ludzi do wymyślenia sycącej ale jednocześnie taniej potrawy? Niesłabnąca popularność pizzy tylko potwierdza, że w kulinariach od wieków najbardziej cenimy proste w przygotowaniu potrawy, właśnie takie jak pizza z pieczarkami!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę i por obrać i pokroić półplasterki.
  3. Na oleju podsmażyć cebulę, por i pieczarki, doprawić przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem i tymiankiem.
  4. Mąkę przesiej do miski.
  5. Mleko podgrzej.
  6. Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  7. Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże.
  8. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  9. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, formując brzegi 1 cm.
  10. Posmaruj koncentratem pomidorowym.
  11. Rozłóż farsz pieczarkowy i kukurydzę, posyp serem.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
  13. Pizzę podawaj od razu po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: