1

2

Przepisy

Pizza z kaparami

3/5 3 5 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

350 calories kalorie: 350 kcal / porcja

Wypróbuj jeden z naszych przepisów na ten włoski specjał i delektuj się smakiem, który cieszy od setek lat! Do pizzy z kaparami proponujemy przygotowanie sosu na bazie koncentratu pomidorowego i WINIARY Przyprawy do zup, sosów, sałatek. A na wierzch pizzy, prócz kaparów, które sprawią, że smak Twojego dania będzie niepowtarzalny, wyłóż szynkę konserwową i szparagi. Pizzę dodatkowo możesz posypać tartym serem żółtym lub innym, np. pleśniowym typu blue. Dzięki niemu pizza będzie miała niesamowity aromat.

składniki:

Liczba porcji:

ciasto:

sos:

farsz:

Przygotowanie:

  1. Koncentrat pomidorowy dopraw Przyprawą w płynie, dodaj cebulę.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Mąkę przesiej do miski.
  4. Mleko podgrzej.
  5. Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  6. Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże.
  7. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, formując brzegi 1 cm.
  9. Posmaruj sosem pomidorowym.
  10. Rozłóż szynkę pokrojoną w paski, szparagi i kapary.
  11. Posyp startym serem.
  12. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
  13. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: