Miodownik z masą budyniową

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 12

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto miodowe

masa budyniowa

poncz

polewa

Przygotowanie:

  1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Dzielimy na 3 części i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia.
  3. Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier. Wszystko mieszamy mikserem.
  4. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera.
  5. Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody.
  6. Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe
  7. Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia.
  8. Złożone ciasto polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Opis przepisu:

Na przygotowanie pysznego miodownika z masą budyniową trzeba poświęcić trochę czasu, jednak efekt końcowy jest naprawdę wart włożonego wysiłku. Aksamitna masa zrobiona z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY zachwyci łasuchów, którzy lubią domowe, słodkie ciasta przekładane masą. Miodownik z masą budyniową wspaniale smakuje z gorzką herbatą lub mocną kawą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?