1

2

Przepisy

Pierogi z soczewicą

5/5

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 6 porcji

kalorie: 412 kcal / porcja

Soczewicę jadano już w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie, a my przyrządzimy z niej polskie danie - pierogi z soczewicą. Farsz z ugotowanej soczewicy doprawiamy cebulą zeszkloną z czosnkiem na maśle, przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, Przyprawą do zup, sosów i sałatek oraz majerankiem. Gorące pierogi podajemy z Sosem borowikowym wykwintnym Popisowym WINIARY na domowy obiad.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalej wrzącą wodą, pozostaw do napęcznienia, ugotuj, odsącz, ostudź, a następnie rozgnieć.
  2. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  3. Do soczewicy dodaj cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko.
  4. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, Przyprawą w płynie, pieprzem i majerankiem.
  5. Zawartość torebki z sosem rozprowadź w 300 ml zimnej wody, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty często mieszając.
  6. Z podanych składników przygotuj ciasto, rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka.
  7. Na środku układaj porcje farszu i sklejaj pierogi.
  8. Wrzucaj do wrzącej posolonej wody i gotuj około 3 minuty.
  9. Wyłóż na półmisek i podawaj z sosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: