Pierogi z soczewicą

Oceń ten przepis!

5/5 5 27 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 43 min.

  • Porcje 6

5/5 5 27 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

farsz:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalej wrzącą wodą, pozostaw do napęcznienia, ugotuj, odsącz, ostudź, a następnie rozgnieć.
  2. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  3. Do soczewicy dodaj cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko.
  4. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, Przyprawą w płynie, pieprzem i majerankiem.
  5. Zawartość torebki z sosem rozprowadź w 300 ml zimnej wody, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty często mieszając.
  6. Z podanych składników przygotuj ciasto, rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka.
  7. Na środku układaj porcje farszu i sklejaj pierogi. Wrzucaj do wrzącej posolonej wody i gotuj około 3 minuty.
  8. Wyłóż na półmisek i podawaj z sosem.

Opis przepisu:

Soczewicę jadano już w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie, a my przyrządzimy z niej polskie danie - pierogi z soczewicą. Farsz z ugotowanej soczewicy doprawiamy cebulą zeszkloną z czosnkiem na maśle, przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, Przyprawą do zup, sosów i sałatek oraz majerankiem. Gorące pierogi podajemy z Sosem borowikowym wykwintnym Popisowym WINIARY na domowy obiad.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?