1

2

Przepisy

Kasza z sosem grzybowym

5/5

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 35 minut

porcje: 6 porcji

kalorie: 331 kcal / porcja


Ponadczasowy przysmak kuchni polskiej: kasza z sosem grzybowym z pieczarkami i mięsem. Do przygotowania dania z kaszą użyjemy dwóch rodzajów kaszy: gryczanejjęczmiennej, dzięki czemu smak potrawy będzie bardziej urozmaicony.

Idealny sos grzybowy powstanie z połączenia Sosu grzybowego Na Każdy Dzień WINIARYBulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, w którym wcześniej dusimy pieczarki z cebulą. Kaszę z grzybami doprawiamy pieprzem i obficie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty, kiszonymi ogórkami lub mizerią.

Zobacz też przepis na kaszę kuskus z pikantnym sosem i warzywami!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w plastry.
  2. Podsmaż na maśle i oleju.
  3. Dodaj kostkę bulionową i duś do odparowania płynu.
  4. Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 400 ml zimnej wody i wymieszaj z pieczarkami. (Możesz też dodać wcześniej ugotowane kawałki mięsa do sosu)
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  6. Dodak natkę pietruszki, dopraw pieprzem.
  7. Kasze ugotuj razem w posolonej wodzie z dodatkiem masła.
  8. Wyłóż na półmisek i polej sosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: