Kasza z sosem grzybowym

5/5 5 40 5 1
5/5 5 40 5 1
  • Przygotowanie: 50 min.

  • Oczekiwanie: 5 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w plastry. Podsmaż na maśle i oleju.
  2. Dodaj kostkę bulionową i duś do odparowania płynu.
  3. Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 400 ml zimnej wody i wymieszaj z pieczarkami. (Możesz też dodać wcześniej ugotowane kawałki mięsa do sosu)
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj natkę pietruszki, dopraw pieprzem.
  5. Kasze ugotuj razem w posolonej wodzie z dodatkiem masła. Wyłóż na półmisek i polej sosem.

Opis przepisu:


Ponadczasowy przysmak kuchni polskiej: kasza z sosem grzybowym z pieczarkami i mięsem. Do przygotowania dania z kaszą użyjemy dwóch rodzajów kaszy: gryczanejjęczmiennej, dzięki czemu smak potrawy będzie bardziej urozmaicony.

Idealny sos grzybowy powstanie z połączenia Sosu grzybowego Na Każdy Dzień WINIARYBulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, w którym wcześniej dusimy pieczarki z cebulą. Kaszę z grzybami doprawiamy pieprzem i obficie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty, kiszonymi ogórkami lub mizerią.

Zobacz też przepis na kaszę kuskus z pikantnym sosem i warzywami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?