Śledzie w sosie majonezowym

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 30 min

oczekiwanie: 1 h

porcje: 4 porcje

421 calories kalorie: 421 kcal / porcja

Bożonarodzeniowy śledzik z odrobiną fantazji, czyli słodko-pikantne śledzie w sosie majonezowym. Dodamy do nich kapary, jabłko oraz cebulę i polejemy pysznym śmietanowym sosem z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Schłodzone śledzie podajemy na liściach sałaty, udekorowane natką. Znakomite z chrupiącymi tostami z bagietki z masłem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Majonez połącz ze śmietaną. Kapary przelej wodą, odsącz i pokrój drobno.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Jabłko, cebulę i kapary dodaj do sosu majonezowego. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  5. Płaty śledziowe obierz ze skórki, pokrój w romby i połącz z sosem majonezowym.
  6. Śledzie schłodź w lodówce, podaj na liściach sałaty posypane natką pietruszki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.