Smażony szczupak

Oceń ten przepis!

4/5 4 28 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 8

4/5 4 28 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Szczupaka wypatroszyć i dokładnie umyć.
  2. Teraz kroje w dzwonka na równe kawałki, solę i skrapiam cytryną i odstawiam na ok. 1 godzinę.
  3. Następnie każdy dzwonek ryby maczam w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące.
  4. Na patelni rozgrzewam masło lub inny tłuszcz, kładę rybę i smażę najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Smacznego!

Opis przepisu:

Pomysł na obiad z rybą w roli głównej, czyli smażony szczupak w tradycyjnej panierce z jajka i bułki tartej lub mąki. Przed smażeniem skrop każdy dzwonek szczupaka sokiem z cytryny, który poprawia zarówno smak, jak i konsystencję mięsa. Zastanawiasz się, czym jeszcze przyprawić rybę? W zasadzie sok z cytryny, sól i pieprz wystarczą, bo ryba ma swój naturalnie charakterystyczny smak, niemniej jeśli chcesz, szczupaka możesz przyprawić dodatkowo majerankiem. Smażonego szczupaka podawaj z ziemniakami lub ulubioną surówką. Doskonale sprawdzi się także ze świeżym pieczywem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?