1

2

Przepisy

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

5/5 5 29 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

355 calories kalorie: 355 kcal / porcja

Co to jest - zielone, bardzo zdrowe i trzeba dorosnąć by pokochać jego smak? To oczywiście szpinak! Aż trudno uwierzyć, że większość dzieci nie znosi jego widoku... Przygotuj zapiekankę makaronową ze szpinakiem według naszego przepisu, i zobacz jak zmieniają się gusta kulinarne Twojej rodziny!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i czosnek.
  2. Cebulę przekrój na połowę i pokrój na plastry.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Szynkę pokrój w paseczki.
  5. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj szpinak i czosnek. Duś przez chwilę. Delikatnie posól.
  6. POMYSŁ NA... rozprowadź w śmietance i wodzie. Zagotuj.
  7. Dodaj zawartość patelni, szynkę i makaron.
  8. Zagotuj i przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp serem.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 30 minut.

2 wskazówki do przepisu

  • Marta
    Zamiast śmietanki, można dodać jogurt - sprawdza się, a jest mniej kaloryczne:)
  • Gosia
    Ja całość nakrywam najpierw, ale potem zdejmuję przykrywkę i trochę podkręcam temperaturę z góry piekarnika, aby ser się spiekł. Daje to fajny efekt chrupiącej skórki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: