Różyczki z ciasta francuskiego

2/5 2 4 5 1
2/5 2 4 5 1
  • Przygotowanie: 25 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Następnie jabłka kroimy w cienkie ok. 2 mm plasterki. Plasterki jabłka wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.
  3. Po tym czasie wyciągamy posypujemy cukrem trzcinowym plasterki i wkładamy do piekarnika jeszcze na 2 minutki, do roztopienia cukru.
  4. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na paski ok. 2 centymetrowe.
  5. Rozwijamy paski ciasta kroimy na dwie części. Na każdej układamy 3-4 plasterki jabłka, tak aby trochę wystawały ponad ciasto i luźno zwijamy.
  6. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Udekorowane listkami mięty, tworzącymi łodyżki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?