Sos curry z sezamem

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 8 min.

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Majonez wymieszaj z jogurtem.
  2. Sezam upraż na suchej patelni, ostudź.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj curry, zasmaż i ostudź.
  4. Wymieszaj składniki sosu. Dopraw solą i cukrem.
  5. Możesz podawać jako dodatek do mięs.

Opis przepisu:

Majonezowo-jogurtowy sos curry z sezamem ma łagodny, słodkawy smak i przyjemny aromat. Słodycz nadaje mu złocista cebulka, a "orzechową" nutkę - podprażone na suchej patelni ziarna sezamu. Sos curry z sezamem przyrządzamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY (kto lubi, może też z Majonezem Omega 3:6 WINIARY). Doskonały do "orientalnych" mięs z rusztu (szczególnie drobiu), a także pieczonego kurczaka podawanego na gorąco lub na zimno. Bardzo smaczny także na kremowym twarożku (zamiast jogurtu), jako dip do krakersów lub warzyw.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?