Panna cotta z białą czekoladą i owocową salsą

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 3

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Dodać łyżkę cukru wanilinowego (ja użyłam domowego). Wlać 400 ml śmietanki 30%, dodać 100 ml mleka. Garnuszek postawić na gazie, ustawić mały płomień. Mieszać cały czas aż czekolada się rozpuści, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania.
  2. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do kubka wlać niewielką ilość wrzątku – około 50 ml, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić.
  3. Połączyć z czekoladową śmietanką. Ostudzić, rozlać do kieliszków. Wstawić do lodówki do stężenia.
  4. Tuż przed podaniem truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Kiwi obrać ze skórki, również pokroić w kosteczkę. Owoce wrzucić do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny i imbirem. Owocową salsę nałożyć do kieliszków, brzeg udekorować truskawką.

Opis przepisu:

Deser wykwinty, pyszny, a przede wszystkim – jak przystało na deser – słodki. Panna cotta z białą czekoladą i salsą owocową to przysmak, który sprawi, że nasze podniebienie uleci gdzieś ponad chmury. Niesamowite wrażenia smakowe, które zapewni Wam ten przepis, pozostaną w Waszej pamięci na długi czas. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?