Rolada z karpia

Oceń ten przepis!

5/5 5 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 28 min.

  • Oczekiwanie 1 dzień 25 min.

  • Porcje 4

5/5 5 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rosół rozpuść w 1l wrzacej wody, włóż do niego karpia i gotuj przez 25 minut.
  2. Karpia obierz ze skóry i oddziel ości, rozdrobnij widelcem.
  3. Karpia, ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połącz.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Farsz zawiń w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i uformuj roladę.
  6. Wstaw do lodówki i pozostaw do następnego dnia.
  7. Odwiń z folii i obtocz w natce pietruszki.
  8. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

Opis przepisu:

Delikatna chłodzona rolada z gotowanego karpia ze śmietaną, żółtym serem, cebulą i tartym chrzanem, podana w „panierce” z natki pietruszki. Tak można opisać to danie z polskiej, tradycyjnej ryby, która jest najbardziej popularna na Wigilię. Mało kto jednak docenia jej smak i tak wiele składników, które doskonale się z nią komponują. Rodzynki, marchewka, natka pietruszki czy chrzan. Roladę z karpia polecamy szczególnie na Święta Bożego Narodzenia, ale roladę możesz również podawać na co dzień – w formie dodatku do pieczywa lub jako przekąskę. Smacznego!
Zobacz pomysły na wigilijnego karpia >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?