Zupa buraczkowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 6

4/5 4 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz, umyj i pokrój na 2-4 kawałki. Wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, cukier, szczyptę soli i gotuj pół godziny.
  2. W tym czasie resztę warzyw obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do buraczków. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. Buraczki wyjmij, zetrzyj na tarce i włóż do zupy. Zupę dopraw octem, solą i pieprzem.
  4. Podaj na głębokich talerzach polej śmietaną i posyp posiekanym koperkiem.

Opis przepisu:

Zupa buraczkowa to idealna propozycja zarówno dla mięsożerców jak i wegan, gdyż jest ona bezmięsna. Fantastyczny smak i aromat zupy przywołują wspomnienia z dzieciństwa i pozwalają zanurzyć się w przepysznej czerwonej buraczanej konsystencji dania. Zupa buraczkowa z dodatkiem ziemniaków, selera, marchwi, pietruszki i pora, to smaczna propozycja na sycący i rozgrzewający obiad.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Ula
    Zupa przepyszna, dla mnie idealna w smaku, a dzięki ugotowanym w kawałkach burakom, udało się zachować piękny kolor zarówno samego wywaru jak i potem startych buraków. Ugotowałam ją na skrzydełkach i kostce warzywnej Winiar :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?