Pierogi z mięsem i kapustą

4/5 4 34 5 1

przygotowanie: 47 min

oczekiwanie: 1 h 30 min

porcje: 4 porcje

584 calories kalorie: 584 kcal / porcja

Pożywne pierogi z mięsem i kapustą przygotowujemy z wieprzowiny, gotowanej w esencjonalnej Kostce Mięsnej WINIARY z gotowaną kiszoną kapustą i cebulą zezłoconą na maśle. Kto lubi, może razem z mięsem ugotować dwa kapelusze grzybów suszonych i zemleć je do farszu. Do nadzienia można także wykorzystać zmielone mięso z rosołu. Pierogi podajemy polane cebulką na maśle lub z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Zobacz pomysły na świąteczne pierogi >>

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. FARSZ: Mięso ugotuj z Kostką Mięsną, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ugotuj, ostudź i dobrze odciśnij.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem i kapustą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. CIASTO: Przesiej mąkę na stolnicę.
  5. Zrób w niej wgłębienie, wbij do niego jajko. Dodaj olej i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.
  6. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.
  7. Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  8. Podawaj jako samodzielne danie albo z dodatkiem surówki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.