Pierogi z mięsem i kapustą

4/5 4 34 5 1
4/5 4 34 5 1
  • Przygotowanie: 47 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. FARSZ: Mięso ugotuj z Kostką Mięsną, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ugotuj, ostudź i dobrze odciśnij.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem i kapustą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. CIASTO: Przesiej mąkę na stolnicę.
  5. Zrób w niej wgłębienie, wbij do niego jajko. Dodaj olej i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.
  6. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.
  7. Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  8. Podawaj jako samodzielne danie albo z dodatkiem surówki.

Opis przepisu:

Pożywne pierogi z mięsem i kapustą przygotowujemy z wieprzowiny, gotowanej w esencjonalnej Kostce Mięsnej WINIARY z gotowaną kiszoną kapustą i cebulą zezłoconą na maśle. Kto lubi, może razem z mięsem ugotować dwa kapelusze grzybów suszonych i zemleć je do farszu. Do nadzienia można także wykorzystać zmielone mięso z rosołu. Pierogi podajemy polane cebulką na maśle lub z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.
Zobacz pomysły na świąteczne pierogi >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?