1

2

Przepisy

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

5/5 5 135 5 1

przygotowanie: 42 minuty

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 8 porcji

322 calories kalorie: 322 kcal / porcja


Idealne do filiżanki gorącego Barszczu czerwonego WINIARY - drożdżowe pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą. Delikatny farsz doprawiamy czosnkiem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY, a pierogi z ciasta drożdżowego lepimy tak samo, jak zwykłe pierogi, tylko przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pierogi można posypać z wierzchu solą morską z kminkiem lub ziarnami sezamu. Pieczone pierogi najlepsze są świeże, ale można przechować je w chłodnym miejscu, zawinięte w lnianą ściereczkę i odgrzać następnego dnia w piekarniku lub opiekaczu.

składniki:

Liczba porcji:

farsz:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmroź i podsmaż na maśle do odparowania płynu, ostudź.
  2. Dodaj ser feta, przyprawę ZIARENKA SMAKU ziołowe, drobno pokrojony czosnek. Dopraw pieprzem.
  3. Mąkę przesiej do miski.
  4. Drożdże wkrusz do kubeczka i utrzyj z cukrem, 3 łyżkami mleka i odrobiną mąki, pozostaw do wyrośnięcia.
  5. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Pozostaw do wyrośnięcia.
  6. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj pierogi jajkiem.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw pierogi i piecz 10 minut.
  8. Podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: