Pasztet w galarecie żurawinowej

5/5 5 10 5 1
5/5 5 10 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz. 10 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę i ugotuj z kostką mięsną, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Wyjmij z wywaru, sparz w nim wątróbki.
  3. POMYSŁ NA... zalej 100 ml chłodnego wywaru.
  4. Mięso z wątróbkami zmiel w maszynce.
  5. Do mięsa dodaj POMYSŁ NA..., masło i jajka.
  6. Dopraw imbirem, pieprzem i gałką.
  7. Dokładnie wyrób i przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 50-60 minut. Ostudź.
  9. Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
  10. Bulion rozpuść w 300 ml wody i rozpuść w nim Żelatynę.
  11. Dodaj żurawinę i dobrze rozprowadź, ostudź.
  12. Pasztet wyjmij, umyj dokładnie formę.
  13. Wylej część galaretki na dno, włóż pasztet i zalej pozostałą galaretką tak, aby była również na wierzchu.
  14. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  15. Delikatnie obkrój nożem, wyjmij z formy i pokrój w grube plastry.
  16. Podawaj z Sosem tatarskim.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?