1

2

Przepisy

Pasztet w galarecie żurawinowej

5/5 5 10 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 10 porcji

231 calories kalorie: 231 kcal / porcja

Delikatny pasztet z udźca indyczego i drobiowych wątróbek, z marchewką i cebulą, doprawiony Pomysłem na kotlety mielone, gałką i imbirem, w galarecie z żurawiny

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę i ugotuj z kostką mięsną, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Wyjmij z wywaru, sparz w nim wątróbki.
  3. POMYSŁ NA... zalej 100 ml chłodnego wywaru.
  4. Mięso z wątróbkami zmiel w maszynce.
  5. Do mięsa dodaj POMYSŁ NA..., masło i jajka.
  6. Dopraw imbirem, pieprzem i gałką.
  7. Dokładnie wyrób i przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 50-60 minut. Ostudź.
  9. Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
  10. Bulion rozpuść w 300 ml wody i rozpuść w nim Żelatynę.
  11. Dodaj żurawinę i dobrze rozprowadź, ostudź.
  12. Pasztet wyjmij, umyj dokładnie formę.
  13. Wylej część galaretki na dno, włóż pasztet i zalej pozostałą galaretką tak, aby była również na wierzchu.
  14. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  15. Delikatnie obkrój nożem, wyjmij z formy i pokrój w grube plastry.
  16. Podawaj z Sosem tatarskim.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: