1

2

Przepisy

Karp zapiekany z grzybami

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

381 calories kalorie: 381 kcal / porcja

Doskonały przepis na prostego karpia: smażony karp, zapiekany z grzybami pod posypką z żółtego sera w pysznym Sosie grzybowym staropolskim. Podajemy z ziemniakami z wody lub z patelni oraz zieloną sałatą z winegretem lub innym lekkim sosem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz, a następnie ugotuj, odsącz i pokrój w paseczki.
  2. Filety pokrój, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  3. Obtocz w mące, obsmaż na oleju, przełóż do naczynia do zapiekania.
  4. Na rybie ułóż grzyby i posyp serem.
  5. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
  6. Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
  7. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  8. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
  9. Sos wlej do naczynia z karpiem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
  10. Wyłóż karpia na półmisek i polej sosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: