Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Barszcz czerwony z uszkami

  • czas Łączny czas: 50 min (Przygotowanie: 20 min Oczekiwanie 30 min)
  • porcji Porcji: 5
  • kalorie Kalorie: 180 kcal / 1 porcję

Pachnący grzybami i majerankiem pyszny barszcz czerwony z uszkami najczęściej gości na naszych wigilijnych stołach, choć można przyrządzić go także w weekend na domowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki czemu Twój barszczyk będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Szczególnego charakteru dodają mu suszone grzyby, których aromat poczujesz w całym domu. To dobry znak, że Boże Narodzenie już tuż, tuż! Z przepisu dowiesz się także, jak łatwo i szybko przygotować domowej roboty uszka, które ze smakiem zje cała Twoja rodzina. Barszcz czerwony podawaj najlepiej w bulionówkach, a wierzch udekoruj świeżymi ziołami. Doskonały na świąteczny stół. Mamy nadzieję, że ten przepis na barszcz czerwony z uszkami zasmakuje wszystkim w ten magiczny, świąteczny czas.
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Grzyby umyj, namocz i ugotuj z cebulą, czosnkiem, zielem i liściem laurowym.
  2. Następnie wywar grzybowy przecedź przez sito.
  3. Wywar uzupełnij do 1 litra i wsyp Barszcz czerwony.
  4. Dodaj majeranek i pieprz do smaku.
  5. Czas zająć się przygotowaniem uszek.
  6. Cebulę, jajko i grzyby ugotowane do barszczu drobno pokrój.
  7. Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle.
  8. Połącz z grzybami, bułką tartą i jajkiem, ostudź. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
  10. Na każdym połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
  11. Uszka wrzucaj do wrzącej wody, wyjmuj, gdy wypłyną.
  12. Barszcz czerwony z uszkami będzie się także dobrze prezentował, gdy podasz go w bulionówkach.
Kalorie: 180 kcal / 5 porcję

Potrzebne składniki:

  • Ciasto na uszka
  • mąka (80 g)
  • jajko (1 sztuka)
  • Farsz do uszek
  • cebula (1 sztuka)
  • bułka tarta (1 łyżeczka)
  • masło (1 łyżka)
  • jajko ugotowane na twardo (1 sztuka)
  • Barszcz
  • Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY (1 opakowanie)
  • grzyby suszone (20 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (4 ząbki)
  • liść laurowy (4 sztuki)
  • ziele angielskie (3 ziarenka)
  • pieprz, majeranek (do smaku)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

wielkanoc 2015

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 28 lutego 2014
    Wafelek2601

    Pyszny barszczyk

    +0
  • 28 lutego 2014
    RENIZ

    przepyszny barszcz

    +0
  • 4 grudnia 2013
    Tradycjonalista7

    Barszcz czerwony to jedna z ulubionych potraw wigilijnych, obok kapusty z grzybami i pierogów, w mojej rodzinie. Z doświadczenia wiem, że lepiej przygotować go parę dni przed Wigilią, to pozwala uchwycić jego esencjonalny smak i aromat.

    +0
  • 4 grudnia 2013
    Tradycjonalista7

    Barszcz czerwony to jedna z ulubionych potraw wigilijnych, obok kapusty z grzybami i pierogów, w mojej rodzinie. Z doświadczenia wiem, że lepiej przygotować go parę dni przed Wigilią, to pozwala uchwycić jego esencjonalny smak i aromat.

    +0
  • 3 grudnia 2013
    TYGRYS

    To potrawa, która niesie ze sobą esencję Świąt. Grzyby zbieramy w lesie i suszymy, a potem całą rodziną lepimy uszka... Zawsze tak najadam się barszczem z uszkami, że nie mam już miejsca na pozostałe 11 potraw!

    +0
  • 2 grudnia 2013
    hausemanager

    ja tez uwielbiam barszcz czerwony z uszkami przepis wydaje sie prosty... a jednak w kazdym domu jest inny!

    +0
  • 2 grudnia 2013
    AleAla

    O barszcz czerwony z uszkami zawsze jest wojna! Nie ważne ile ugotuje, zawsze zostaje wypity do ostatniej kropli, a uszka wyjedzone :)

    +0
  • 30 listopada 2013
    Wine472d0a5

    Czerwony barszcz z uszkami rules!

    +0
  • 30 listopada 2013
    martalubiwiniary

    Kocham barszcz czerwony z uszkami. Zdecydowanie nie ma lepszej potrawy wigilijnej. Każdy przepis na czerwony barszcz z uszkami jest inny, ale ten jest bardzo fajny i szybki. Jasne, uszka są pracochłonne, ale za to jaka radość, gdy rodzina docenia Twoją pracę :) Ja zawsze angażuję dzieci do pomocy :) Wtedy grzyby leśne zastępuję pieczarkami. Przepis ten daję Ci gwarancję pysznego barszczu czerwonego!

    +0
  • 30 listopada 2013
    radish

    A - i na dodatek połączenie Barszczu czerwonego z suszonymi grzybami. Rewelacja!

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Barszcz czerwony z uszkami
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Barszcz czerwony z uszkami

Wydrukuj przepis

Barszcz czerwony z uszkami

Zgłoś przepis do moderacji