Barszcz czerwony z uszkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 40 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 7 min.

  • Porcje 5

5/5 5 40 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto na uszka

Farsz do uszek

Barszcz

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyj, namocz i ugotuj z cebulą, czosnkiem, zielem i liściem laurowym.
  2. Następnie wywar grzybowy przecedź przez sito. Wywar uzupełnij do 1 litra i wsyp Barszcz czerwony. Dodaj majeranek i pieprz do smaku.
  3. Czas zająć się przygotowaniem uszek: Cebulę, jajko i ugotowane grzyby do barszczu drobno pokrój.
  4. Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Połącz z grzybami, bułką tartą i jajkiem, ostudź. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.
  6. Na każdym połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.
  7. Uszka wrzucaj do wrzącej wody, wyjmuj, gdy wypłyną.
  8. Barszcz czerwony z uszkami będzie się także dobrze prezentował, gdy podasz go w bulionówkach.

Opis przepisu:

Pachnący grzybami i majerankiem pyszny barszcz czerwony z uszkami najczęściej gości na naszych wigilijnych stołach, choć można przyrządzić go także w weekend na domowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki czemu Twój barszczyk będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Szczególnego charakteru dodają mu suszone grzyby, których aromat poczujesz w całym domu. To dobry znak, że Boże Narodzenie już tuż, tuż!
Z przepisu dowiesz się także, jak łatwo i szybko przygotować dodatek do barszczu czerwonego - domowej roboty uszka - które ze smakiem zje cała Twoja rodzina. Barszcz czerwony podawaj najlepiej w bulionówkach, a wierzch udekoruj świeżymi ziołami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • xvnix
    tradycja :)
  • ugrda
    nie wiem co jest lepsze uszka czy czysty barszcz
  • Wafelek2601
    Pyszny barszczyk
  • RENIZ
    przepyszny barszcz
  • Tradycjonalista7
    Barszcz czerwony to jedna z ulubionych potraw wigilijnych, obok kapusty z grzybami i pierogów, w mojej rodzinie. Z doświadczenia wiem, że lepiej przygotować go parę dni przed Wigilią, to pozwala uchwycić jego esencjonalny smak i aromat.
  • Tradycjonalista7
    Barszcz czerwony to jedna z ulubionych potraw wigilijnych, obok kapusty z grzybami i pierogów, w mojej rodzinie. Z doświadczenia wiem, że lepiej przygotować go parę dni przed Wigilią, to pozwala uchwycić jego esencjonalny smak i aromat.
  • TYGRYS
    To potrawa, która niesie ze sobą esencję Świąt. Grzyby zbieramy w lesie i suszymy, a potem całą rodziną lepimy uszka... Zawsze tak najadam się barszczem z uszkami, że nie mam już miejsca na pozostałe 11 potraw!
  • hausemanager
    ja tez uwielbiam barszcz czerwony z uszkami przepis wydaje sie prosty... a jednak w kazdym domu jest inny!
  • AleAla
    O barszcz czerwony z uszkami zawsze jest wojna! Nie ważne ile ugotuje, zawsze zostaje wypity do ostatniej kropli, a uszka wyjedzone :)
  • Wine472d0a5
    Czerwony barszcz z uszkami rules!
  • martalubiwiniary
    Kocham barszcz czerwony z uszkami. Zdecydowanie nie ma lepszej potrawy wigilijnej. Każdy przepis na czerwony barszcz z uszkami jest inny, ale ten jest bardzo fajny i szybki. Jasne, uszka są pracochłonne, ale za to jaka radość, gdy rodzina docenia Twoją pracę :) Ja zawsze angażuję dzieci do pomocy :) Wtedy grzyby leśne zastępuję pieczarkami. Przepis ten daję Ci gwarancję pysznego barszczu czerwonego!
  • radish
    A - i na dodatek połączenie Barszczu czerwonego z suszonymi grzybami. Rewelacja!
  • radish
    Uwielbiam Barszcz czerwony z uszkami. Zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?