Roladki schabowe faszerowane

Oceń ten przepis!

4/5 4 36 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 36 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Sos rozprowadź w 250 ml wody, zagotuj mieszając.
  2. Schab pokrój na 8 części, następnie rozbij cienko, przypraw do smaku.
  3. Pieczarki, cebulę i ogórki pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw do smaku i posyp pietruszką.
  4. Schab posmaruj pastą warzywną, zwiń i zepnij wykałaczką.
  5. Roladki podsmaż na patelni, ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem grzybowym.
  6. Piecz 30 min. w 200°C.

Opis przepisu:

Soczyste zawijańce ze schabu, nadziewane aromatycznym farszem z pieczarek podsmażonych z cebulką i z dodatkiem kiszonych ogórków, to znakomita propozycja na danie obiadowe na każdy dzień, ale też na specjalne okazje, takie jak święta czy przyjęcie urodzinowe. Nasz przepis na roladki schabowe został wzbogacony o Sos grzybowy WINIARY, w którym zapieka się mięso. Rolady faszerowane podawaj z puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą, kluskami oraz dowolną surówką.

Pomysł na roladki schabowe to jednocześnie sposób na szybki i sycący obiad. Całkowity czas przygotowania i pieczenia nie powinien przekroczyć godziny. Zacznij od rozprowadzenia sosu w 250 ml wody i zagotowania go. Pamiętaj, żeby ciągle go mieszać.

Schab pokrój na 8 części i rozbij cienko, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój drobno pieczarki, cebulę i ogórki kiszone. Podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj soli i pieprzu oraz posyp siekaną pietruszką.

Następnie zacznij formować roladki faszerowane: schab posmaruj pastą warzywną, następnie zwiń i zepnij wykałaczką. Podsmaż każdą roladkę na patelni, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem grzybowym. Piecz około pół godziny w temperaturze 200 stopni. Doskonale smakują na gorąco, podawane natychmiast po upieczeniu. Świetnie jednak sprawdzą się też jako obiad na dwa dni.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?