Zwykłe pszenne bułeczki

Oceń ten przepis!

5/5 5 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 10

5/5 5 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać cukier i drożdże i dokładnie rozmieszać.
  2. Jajko roztrzepać, dodać z olejem do zaczynu. Wymieszać. Z mąki zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wlać zaczyn, dodać sól, wyrabiać powoli aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie podzielić na 12 części, uformować kuleczki. Ułożyć na papierze do pieczenia lub macie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
  5. Bułeczki piec około 20 minut w 190 stopniach aż się zarumienią. Przełożyć na kratkę i wystudzić.

Opis przepisu:

Samodzielnie upieczone pszenne bułeczki, to pieczywo najwyższej klasy! Są miękkie, chrupiące i fantastycznie smakują. W połączeniu z wędlinami, świeżymi warzywami czy serem, tworzą fantastyczne śniadanie lub kolację, która na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Slawomir
    Robię te bułeczki pierwszy raz więc zobaczymy jak to wyjdzie :) mam nadzieje że będą dobre :) chociaż wolałbym użyć zakwasu niż drożdzy.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?