składniki:
liczba porcji:






Przygotowanie:
- Mleko podgrzać, aby było ciepłe, dodać cukier i drożdże i dokładnie rozmieszać.
- Jajko roztrzepać, dodać z olejem do zaczynu. Wymieszać. Z mąki zrobić kopczyk, a w nim dziurkę, wlać zaczyn, dodać sól, wyrabiać powoli aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.
- Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie podzielić na 12 części, uformować kuleczki. Ułożyć na papierze do pieczenia lub macie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
- Bułeczki piec około 20 minut w 190 stopniach aż się zarumienią. Przełożyć na kratkę i wystudzić.
Opis przepisu:
Autor: AlexMSamodzielnie upieczone pszenne bułeczki, to pieczywo najwyższej klasy! Są miękkie, chrupiące i fantastycznie smakują. W połączeniu z wędlinami, świeżymi warzywami czy serem, tworzą fantastyczne śniadanie lub kolację, która na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?