1

2

Przepisy

Ciasto malaga

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 240 minut

porcje: 20 porcji

Pyszne ciasto na zimno z wiśniami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Spód: Ciastka bardzo mocno rozkruszyć, wymieszać z nutellą. Masę wyłożyć do dużej tortownicy, lekko ugnieść, wstawić do lodówki. Masa: Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić ją i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder (niekoniecznie) i serki waniliowe, wymieszać. Dodać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód z nutellą, schłodzić. Wiśnie odsączyć z kompotu. Kompot przelać do garnka. Dolać do niego tyle wody, żeby razem był 1 litr płynu (wodę można zastąpić słodkim czerwonym winem), zagotować. Do gorącego płynu wsypać 1 łyżkę żelatyny i galaretkę, dokładnie je rozpuścić. Płyn ostudzić. Wiśnie rozłożyć na masie śmietanowej, zalać tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto schłodzić w lodówce. Na zdjęciu ciasto przygotowane z dwóch porcji.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: