Pieczonki z kociołka na grillu

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 6

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kociołek wykładamy folią aluminiową, Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy. Pietruszkę, seler i marchewkę kroimy w słupki bądź pomagamy sobie robotem kuchennym przy pomocy noży o dużych oczkach . Ziemniaki kroimy w plasterki. Boczek kroimy i kiełbasę w plasterki.
  2. W saganku układamy warstwami kapustę, następnie warstwę marchew z selerem i pietruszką. Układamy warstwę ziemniaków (solimy i pieprzymy tę warstwę), następnie układamy warstwę zielonej pietruszki oraz kiełbasy i boczku. Warstwy powtarzamy aż saganek będzie zapełniony.
  3. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i nakrywamy saganek przykrywką od niego. Trzymamy na średnim ogniu przez około 70-80 minut. Po około 60 minutach warto sprawdzić, czy warzywa już dochodzą.
  4. Podajemy na gorąco tuż po ściągnięciu saganka z grilla.

Opis przepisu:

Pieczonki z kociołka na grillu to absolutny hit, który niejednokrotnie przywoła Ci na myśl smak lata. Zobacz, jak stworzyć to jednogarnkowe i aromatyczne danie. Pieczone warzywa połączone z wędzonym boczkiem i kiełbasą śląską podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem świeżych kromek chleba.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?