Pasta z awokado

Oceń ten przepis!

4/5 4 74 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 28 min.

  • Porcje 4

4/5 4 74 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Awokado obierz, pokrój, a następnie zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
  2. Pomidor obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę.
  3. Posiekaj drobno małą cebulę oraz szczypiorek.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Podawaj z bagietką lub krakersami.

Opis przepisu:

Pasta z awokado jest znana właściwie na całym świecie, choć może występować w różnych wersjach, z rozmaitymi dodatkami. Od kiedy awokado stało się popularne i odkryto znajdujące się w nim dobroczynne tłuszcze i inne składniki odżywcze, na jego punkcie oszaleli również Polacy. Warto sięgać po nie jak najczęściej – zwłaszcza, że świetnie komponuje się z innymi warzywami. Choć śmiało możesz przygotować pastę samego awokado, zachęcamy do wypróbowania wersji z pomidorem i szczypiorkiem.

Pastę możesz wykorzystać na różne sposoby. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania lub kolacji, ale też np. jako element lunchu, który zabierzesz ze sobą do pracy – razem z przygotowanymi wcześniej grzankami albo świeżym pieczywem.

Przygotowanie pasty z awokado nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. Miękkie awokado obierz i pokrój, a następnie rozgnieć widelcem albo zmiksuj. Obranego ze skórki i pozbawionego pestek pomidora pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z ulubionym chlebem, bagietką albo krakersami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?