Pulpeciki wieprzowo - wołowe w sosie pomidorowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 16

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Cebulę obrać, pokroić drobniutko w kostkę lub zmielić w maszynce. Dodać do mięsa. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy ( sól i pieprz). Dokładnie wyrobić mięso aby odchodziło od ręki.
  2. Na talerzyk wsypać 2 łyżki mąki pszennej. Z mięsa formować zgrabne pulpeciki wielkośc dużych włoskich orzechów, obtaczać w mące i układać na desce.
  3. W garnku zagotować 500 ml wody, dodać 1 kostkę rosołową Winiary. Na gotujący się bulion wrzucać pulpety. Gotować około 20 minut.
  4. Wyławiamy pulpety z bulionu i odkładamy na talerzyk. Do bulionu dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem pomidorowym. Zagotowujemy i miksujemy blenderem na gładko.
  5. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszając smażymy aż zacznie rosnąć. Przygotowaną zasmażkę wlewamy do sosu pomidorowego i bardzo energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką). Gotujemy około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpety i jeszcze chwile gotujemy.
  6. Pulpety podajemy z ziemniakami lub jemy same polane pysznym pomidorowym sosem.

Opis przepisu:

Pyszne pulpety, miękkie a nie gumowate jak to często bywa. Z doskonałym sosem pomidorowym. Bardzo smakują dorosłym i najmniejszym dzieciaczkom. Po za tym są naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?