Chłodnik z botwinki

Oceń ten przepis!

3/5 3 84 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 6

3/5 3 84 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj
  2. Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość
  3. Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach
  4. Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.
  5. Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku
  7. Schłodź a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę

Opis przepisu:

Na warsztat kulinarny wzięliśmy tradycyjny chłodnik litewski z ugotowanej botwiny i urozmaiciliśmy nieco przepis! Nasz pomysł na chłodnik z botwinki opiera się na Barszczu Czerwonym Nasza Specjalność WINIARY, podawanym z rzodkiewką i świeżym ogórkiem, kefirem, śmietaną i siekanym koperkiem. Chłodnik z botwiny na barszczu podawaj z jajkami na twardo i koperkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?