Chłodnik z botwinki

Oceń ten przepis!

3/5 3 89 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 6

3/5 3 89 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyj i pokrój botwinę, zalej ją 500 ml wody i zagotuj
  2. Do gorącego wywaru wsyp barszcz, rozpuść i wystudź całość
  3. Umyj rzodkiewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach
  4. Ogórka umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona, pokrój w kostkę.
  5. Kefir połącz z botwinką, śmietaną i warzywami
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku
  7. Schłodź a następnie podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki lub kostkę

Opis przepisu:

Chłodnik to jedno z tych dań, po które zdecydowanie najchętniej sięgamy latem. Gasi pragnienie, zaspokaja głód, a do tego nie obciąża organizmu. Przy tych wszystkich zaletach, chłodnik litewski stanowi źródło cennych składników odżywczych za sprawą obecności botwiny i takich dodatków jak ogórek czy ugotowane jajko. W klasycznej wersji przepisu dominują czerwone buraki i wywar mięsny. Nasza wersja jest jednak nieco szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, bo opiera się na Barszczu Czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY.

To tradycyjne danie kuchni polskiej i litewskiej nie jest zbyt pracochłonne. Wręcz przeciwnie – wystarczy około godziny, żeby przygotować tę pyszną zupę. Umyj i pokrój botwinkę, a następnie zalej ją 0,5 litra wody i zagotuj. Do wywaru dodaj barszcz, rozpuść go i poczekaj, aż całość ostygnie. W tym czasie zetrzyj na tarce rzodkiewkę i pokrój w kostkę wydrążonego wcześniej ogórka.

Na koniec połącz kefir ze śmietaną, warzywami i ugotowaną botwinką. Dodaj sól i pieprz, a następnie wstaw do lodówki, aż do uzyskania pożądanego stopnia schłodzenia. Podawaj z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i świeżym koperkiem.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać całkowicie wegetariańską wersję chłodnika. Wówczas nie dodaje się mięs czy wywarów mięsnych i ryb, ale więcej warzyw – w tym rzodkiewkę i aromatyczny szczypiorek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?