1

2

Przepisy

Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

5/5 5 22 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

156 calories kalorie: 156 kcal / porcja

Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym szczypiorkiem. Każdą porcję żurku z wędzonym boczkiem podajemy z jajkiem na twardo z tostem z żytniego, pełnoziarnistego pieczywa.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Gotuj je 10 minut w 500 ml wody. Dopraw delikatnie solą.
  3. Boczek pokrój i wysmaż.
  4. Cebulę obierz i posiekaj.
  5. Dodaj cebulę do boczku, smaż przez chwilę.
  6. Żurek rozprowadź w 500 ml wody i dodaj do wywaru z ziemniakami.
  7. Do zupy dodaj również zawartość patelni oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  8. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy.
  9. Gotuj 8 minut.
  10. Dodaj śmietanę i szczypiorek.
  11. Podawaj z jajkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: