Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 28 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 28 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Gotuj je 10 minut w 500 ml wody. Dopraw delikatnie solą.
  3. Boczek pokrój i wysmaż. Dodaj posiekaną cebulę do boczku, smaż przez chwilę.
  4. Żurek rozprowadź w 500 ml wody i dodaj do wywaru z ziemniakami.
  5. Do zupy dodaj również zawartość patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 8 minut.
  6. Dodaj śmietanę i szczypiorek. Podawaj z jajkiem.

Opis przepisu:

Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym szczypiorkiem. Każdą porcję żurku z wędzonym boczkiem podajemy z jajkiem na twardo z tostem z żytniego, pełnoziarnistego pieczywa.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?