Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Dwukolorowa babka na oleju

Oceń ten przepis!

4/5 4 199 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 10

4/5 4 199 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
  2. Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.
  3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
  5. Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.
  6. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.Smacznego ;)

Opis przepisu:

Nie każdy efektowny deser wymaga spędzenia w kuchni wielu godzin, kilkunastu składników, skomplikowanej receptury i tajemnej wiedzy cukierniczej. Najlepszym na to dowodem jest dwukolorowa babka na oleju. Jej przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie mniej niż 1,5 godziny, a to czyni z niej doskonały patent na gości, którzy zapowiedzieli się na ostatnią chwilę, czy też prosty deser na leniwe sobotnie popołudnie.

Przygotowanie dwukolorowej babki zacznij od ubicia białek na sztywną pianę i dodania do niej cukru. Całość zmiksuj, a następnie dodaj żółtka i wciąż ubijając, wsyp cukier waniliowy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatne, ale dokładne wymieszanie wszystkich składników. W dalszej kolejności wlej wodę, olej i znów dokładnie wymieszaj składniki.

Od poprawnego wykonania następnego etapu zależy to, czy na babce pojawi się fantazyjny pasiasty wzór. Połowę ciasta przelej do formy, zaś do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj na gładko. Powoli wylej je na pierwszą warstwę. Teraz pozostaje już tylko upiec babkę – około 40 minut w 180 st. C.

Po przekrojeniu babka będzie zachwycać swoim dwukolorowym wnętrzem i wilgotnością. Wierzch możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Ten przepis nie może się nie udać!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Ania
    Pyszna babka, dodaje tylko 1 szklankę cukru. Z masy zabieram porcje na 6 sztuk malutkich babeczek, resztę przelewam do dużej formy. Mam bardzo duże jajka, może dlatego wychodzi mi dużo masy.
  • Kasia Sz.
    Babka wychodzi super. Faktycznie cukru trzeba dawać o połowę mniej niż w przepisie. Pierwsza babka z olejem która, nie jest zakalcem u mnie. Piekłam 40 min z termoobiegiem 180 st. Rewelacja :)
  • Olo
    Babka smaczna, robię już 2 raz, ale daje tylko 1 szklankę cukru, bo 1,5 to dla mnie za dużo. Pozdrawiam
  • Anna
    Wyszła pyszna :)
  • Paulina
    Prosta, szyba i pyszna
  • Sylwia
    Mam pytanie, czy jeśli chciałabym zrobić całą babkę z jasnego ciasta to czy zamiast 3 łyżek kakao dodać 3 łyżki mąki bądź mąki ziemniaczanej czy pominąć ten punkt przepisu?
  • Asia
    Mi troszkę jakby wyszła zakalcowata. W jakiej formie pieklyscie, jakiej wielkości?
  • Yoanna
    Babka pyszna. Robię ją już kolejny raz.
  • Beata
    Właśnie upiekłam, robi się ją szybko, jest puszysta i bardzo dobra. Też dałam tylko szklankę cukru, wg mnie wystarczy. Szkoda, że nie mogę dodać zdjęcia.
  • Anna
    Babka pyszna. Z przepisu wyszły mi 3 keksówki :)
  • Malgorzata
    Przepyszna babka, latwa i szybka w wykonaniu. Wszystkim bardzo smakowala. Jest taka puszysta, mieciutka i wilgotna. Palce lizac! Dalam 1 szklanke cukru. Polecam babke z tego przepisu :)
  • Anna
    Mam dwa pytania ile to jest te 0, 75 ml szklanki oleju i drugie pytanie czy jak wysmaruje blasze olejem to nie przypał mi się babka? Dziękuję za odpowiedź.
  • Klaudia
    Polecam! Szybko się robi, zawsze wychodzi. Daje 1 szklankę cukru.
  • Emi
    Babka wyszła rewelacyjnie, udany przepis :)
  • Dona
    Babka wyszla pyszna :-) dalam szklankę cukru a i tak babka byla słodka.Przepis rewelacyjny.Polecam
  • Aneta
    Bardzo dobra babka polecam ten przepis??
  • k
    Sprawdzona! Bardzo dobra i szybka w wykonaniu babeczka. Następnym razem dam mniej cukru.
  • Patysia#13
    Najlepszy przepis jaki kiedykolwiek miałam. Babka piękna pyszna porostu mniam
  • Anet
    Babka pyszna, puszysta i łatwa w wzkonaniu. Super przepis :-)
  • Angie
    Zamiast wody daje swiezo wycisniety sok pomaranczowy i troche wiecej kakao. Babka rewelacyjna :)
  • Anita
    Babka wyszła bardzo dobra, pieczona w piekarniku gazowym starszej generacji troszke dluzej. Uzylam mniej kakao.
  • Beti
    Probowalam przepis bardzo dobra i wilgotna. Dodalabym troche mniej kakao, ale to kwestia gustu ;-) po prostu super

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?