Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Świąteczny żurek z jajkiem

  • czas Łączny czas: 15 min
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: 200 kcal / 1 porcję

Specjalnie na Wielkanoc: aromatyczny świąteczny żurek z jajkiem, na Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim. Z podsmażoną szynką i cebulą, pysznie doprawiony świeżym czosnkiem oraz majerankiem. Podajemy z jajkami na twardo, można też z kleksem kwaśnej śmietany lub chrupiącymi grzankami z ciemnego chleba.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Żurek wsyp do 1 l zimnej wody, wymieszaj.
  2. Zagotuj i dodaj kostkę bulionową.
  3. Szynkę pokrój w paski, podsmaż na tłuszczu i przełóż do Żurku.
  4. Na tłuszczu ze smażenia zeszklij cebulę i również dodaj do Żurku. Gotuj 5 minut.
  5. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek.
  6. Zupę podawaj w chlebku z jajkami przekrojonymi na ćwiartki.
Konkurs Daj słoikom drugie życie
Kalorie: 800 kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 11 marca 2014
    Patison

    właśnie szukam inspiracji wielkanocnych i ten świąteczny żurek zapowiada się bardzo smacznie!

    +0
  • 27 lutego 2012
    Kucharka2

    jak mówi sam tytuł, najlepszy na święta :)

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Świąteczny żurek z jajkiem
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Świąteczny żurek z jajkiem

Wydrukuj przepis

Świąteczny żurek z jajkiem

Zgłoś przepis do moderacji