1

2

Przepisy

Świąteczny żurek w chlebie

4/5

przygotowanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 200 kcal / porcja

Specjalnie na Wielkanoc: aromatyczny świąteczny żurek w chlebie, na Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim. Wielkanocny żurek w chlebku podajemy z podsmażoną szynką i cebulą, pysznie doprawiony świeżym czosnkiem oraz majerankiem. Podajemy z jajkami na twardo, można też z kleksem kwaśnej śmietany lub dodatkowymi chrupiącymi grzankami z ciemnego chleba.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żurek wsyp do 1 l zimnej wody, wymieszaj.
  2. Zagotuj i dodaj kostkę bulionową.
  3. Szynkę pokrój w paski, podsmaż na tłuszczu i przełóż do Żurku.
  4. Na tłuszczu ze smażenia zeszklij cebulę i również dodaj do Żurku. Gotuj 5 minut.
  5. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek.
  6. Zupę podawaj w chlebku z jajkami przekrojonymi na ćwiartki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: