1

2

Przepisy

Szynka w winnej marynacie

4/5 4 11 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 10 porcji

309 calories kalorie: 309 kcal / porcja

Tradycyjny polski przysmak: pieczona wołowa szynka w winnej marynacie - z czerwonym winem, Rosołem wołowym, ziarnami pieprzu i jałowca oraz rodzynkami. Najlepsza z kaszą gryczaną, ale można podawać także z ziemniakami - np. podsmażonymi w plastrach na oliwie z masłem i ziołami. Do takiej pieczeni pasuje mix surówek z kolorowej kapusty: białej, czerwonej i kiszonej. Doskonała na zimno do przystawek i kanapek.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozpuść dwie kostki rosołu w 1 szklance gorącej wody, dodaj wino, zgniecione ziarna jałowica i pieprzu - całość zagotuj.
  2. Tak przygotowaną marynatę odstaw do ostygnięcia.
  3. Zalej mięso marynatą i odstaw do lodówki na 2 dni, od czasu do czasu je obracaj. Ważne, aby całe mięso było pokryte marynatą.
  4. Po tym czasie szynkę wyjmij i naszpikuj słoniną.
  5. Obsmaż ją na bardzo gorącym tłuszczu.
  6. Po obsmażeniu szynkę przełóż do nagrzanego do 150oC piekarnika i piecz przez około 2 godziny.
  7. Pod koniec pieczenia dodaj rodzynki.
  8. Szynkę podawaj pokrojoną w plastry.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: