Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Pasztet wielkanocny

  • czas Łączny czas: 90 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 10
  • kalorie Kalorie: 488 kcal / 1 porcję


Pasztet wielkanocny to obowiązkowa potrawa na stole Świątecznym, ale nie tylko - doskonale będzie smakował również na co dzień, zarówno na zimno (do kanapek), jak i na ciepło (polany Sosem tatarskim WINIARY).

Jest łatwy do zrobienia, a dzięki WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone zyska niepowtarzalny smak. Znakomicie smakuje, jeśli podasz go z Sosem tatarskim WINIARY! Do ozdoby możesz wykorzystać natkę pietruszki lub świeży, pachnący koperek. Uważaj, bo ten pasztet bardzo szybko znika ze stołu!

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Wątróbki pokrój w kostkę.
  2. Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj wątróbki.
  3. Zasmaż razem i ostudź.
  4. Mięso, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Do zmielonego mięsa wsyp POMYSŁ NA... i wbij jajka.
  6. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  7. Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i pozostałą słoniną pokrojoną w plastry.
  8. Wyłóż masę mięsną.
  9. Na wierzchu możesz również położyć kilka plasterków słoniny.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 60 minut.
  11. Pasztet podawaj na zimno z Sosem tatarskim.
Kalorie: 488 kcal / 10 porcję

Potrzebne składniki:

  • WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone (1 opakowanie)
  • Sos tatarski WINIARY (1 słoik)
  • wątróbka drobiowa (300 g)
  • cebula (3 sztuki)
  • masło (100 g)
  • łopatka wieprzowa (500 g)
  • słonina (300 g)
  • jajko (3 sztuki)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 24 listopada 2014
    Beatris

    Wygląda niezwykle smakowicie:)

    +0
  • 19 listopada 2014
    marta101279

    Smakowicie wygląda.

    +0
  • 27 października 2014
    natalija2289

    wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować :)

    +0
  • 30 kwietnia 2014
    MAMA54

    super smakuje taki pasztet

    +0
  • 15 marca 2014
    olkaaa

    chętnie skorzystam z przepisu

    +0
  • 1 marca 2014
    nulkaa22

    domowy pasztet jest najlepszy

    +0
  • 28 lutego 2014
    Wafelek2601

    Uwielbiam domowe pasztety

    -1
  • 9 kwietnia 2012
    KALAFIOR

    pasztet jest rewelacyjny,to pierwszy pasztet w moim zyciu jaki upieklam smakuje calej rodzince serdecznie polecam

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Pasztet wielkanocny
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Pasztet wielkanocny

Wydrukuj przepis

Pasztet wielkanocny

Zgłoś przepis do moderacji