1

2

Przepisy

Pasztet wielkanocny

4/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 10 porcji

kalorie: 488 kcal / porcja


Pasztet wielkanocny to obowiązkowa potrawa na stole świątecznym, która możesz podawać na zimno (pasztet łatwiej się kroi na grube plastry) i na ciepło. W obu propozycjach pasztet z wątróbki i łopatki możesz podać z sosem tatarskim, który podkreśli smak potrawy. Pieczony domowy pasztet roztacza silny zapach przypieczonego mięsa i cebulki, pasuje do razowego chleba, ale również ziemniaków czy kasz. Do ozdoby możesz wykorzystać natkę pietruszki lub świeży, pachnący koperek. Uważaj, bo ten pasztet z wątróbki bardzo szybko znika ze stołu!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wątróbki pokrój w kostkę.
  2. Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj wątróbki.
  3. Zasmaż razem i ostudź.
  4. Mięso, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Do zmielonego mięsa wsyp POMYSŁ NA... i wbij jajka.
  6. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  7. Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i pozostałą słoniną pokrojoną w plastry.
  8. Wyłóż masę mięsną.
  9. Na wierzchu możesz również położyć kilka plasterków słoniny.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 60 minut.
  11. Pasztet podawaj na zimno z Sosem tatarskim.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: