Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Pasztet wielkanocny

  • czas Łączny czas: 90 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 10
  • kalorie Kalorie: 488 kcal / 1 porcję


Pasztet wielkanocny to obowiązkowa potrawa na stole świątecznym, która możesz podawać na zimno (pasztet łatwiej się kroi na grube plastry) i na ciepło. W obu propozycjach pasztet z wątróbki i łopatki możesz podać z sosem tatarskim, który podkreśli smak potrawy. Pieczony domowy pasztet roztacza silny zapach przypieczonego mięsa i cebulki, pasuje do razowego chleba, ale również ziemniaków czy kasz. Do ozdoby możesz wykorzystać natkę pietruszki lub świeży, pachnący koperek. Uważaj, bo ten pasztet z wątróbki bardzo szybko znika ze stołu!

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Wątróbki pokrój w kostkę.
  2. Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj wątróbki.
  3. Zasmaż razem i ostudź.
  4. Mięso, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Do zmielonego mięsa wsyp POMYSŁ NA... i wbij jajka.
  6. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  7. Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i pozostałą słoniną pokrojoną w plastry.
  8. Wyłóż masę mięsną.
  9. Na wierzchu możesz również położyć kilka plasterków słoniny.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 60 minut.
  11. Pasztet podawaj na zimno z Sosem tatarskim.
Kalorie: 4880 kcal / 10 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 24 listopada 2014
    Beatris

    Wygląda niezwykle smakowicie:)

    +1
  • 19 listopada 2014
    marta101279

    Smakowicie wygląda.

    +0
  • 27 października 2014
    natalija2289

    wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować :)

    +1
  • 30 kwietnia 2014
    MAMA54

    super smakuje taki pasztet

    +1
  • 15 marca 2014
    olkaaa

    chętnie skorzystam z przepisu

    +1
  • 1 marca 2014
    nulkaa22

    domowy pasztet jest najlepszy

    -5
  • 28 lutego 2014
    Wafelek2601

    Uwielbiam domowe pasztety

    -1
  • 9 kwietnia 2012
    KALAFIOR

    pasztet jest rewelacyjny,to pierwszy pasztet w moim zyciu jaki upieklam smakuje calej rodzince serdecznie polecam

    -1

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Pasztet wielkanocny

Wydrukuj przepis

Pasztet wielkanocny

Zgłoś przepis do moderacji