składniki:
liczba porcji:
Gulasz
Kluski ziemniaczane


Przygotowanie:
- Namocz grzyby.
- Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Mięso pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanej oliwie. Do mięsa dodaj cebulę i podsmaż.
- Zawartość opakowania POMYSŁ NA... wsyp do 0,5 zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość patelni.
- Grzyby umyj, pokrój w paski i dodaj do gulaszu. Duś na wolnym ogniu około 60 minut.
- Ugotuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę.
- Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj ziemniaki z mąką ziemniaczaną i jajkiem.
- Wyrób ciasto, uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Uformuj kulki, spłaszcz je i kciukiem zrób w nich wgłębienia.
- Gotuj kluski w posolonym wrzątku przez około 3-5 minut po wypłynięciu.
- Kluski wyłóż na półmisek i polej gulaszem.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYPrawdziwy, tradycyjny polski obiad: gulasz wieprzowy z kluskami. Wystarczy świetny Pomysł na... gulasz, łopatka wieprzowa, suszone grzyby i cebula. Domowe kluski śląskie robimy z gotowanych i surowych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty lub sałatką z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?