Gulasz wieprzowy z kluskami

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 2 godz. 25 min.

  • Porcje 4

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Gulasz

Kluski ziemniaczane

Przygotowanie:

  1. Namocz grzyby.
  2. Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę.
  3. Mięso pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanej oliwie. Do mięsa dodaj cebulę i podsmaż.
  4. Zawartość opakowania POMYSŁ NA... wsyp do 0,5 zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość patelni.
  5. Grzyby umyj, pokrój w paski i dodaj do gulaszu. Duś na wolnym ogniu około 60 minut.
  6. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę.
  7. Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj ziemniaki z mąką ziemniaczaną i jajkiem.
  8. Wyrób ciasto, uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Uformuj kulki, spłaszcz je i kciukiem zrób w nich wgłębienia.
  9. Gotuj kluski w posolonym wrzątku przez około 3-5 minut po wypłynięciu.
  10. Kluski wyłóż na półmisek i polej gulaszem.

Opis przepisu:

Prawdziwy, tradycyjny polski obiad: gulasz wieprzowy z kluskami. Wystarczy świetny Pomysł na... gulasz, łopatka wieprzowa, suszone grzyby i cebula. Domowe kluski śląskie robimy z gotowanych i surowych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty lub sałatką z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?