1

2

Przepisy

Gulasz wieprzowy z kluskami

5/5 5 10 5 1

przygotowanie: 35 minut

porcje: 4 porcje

703 calories kalorie: 703 kcal / porcja

Prawdziwy, tradycyjny polski obiad: gulasz wieprzowy z kluskami. Wystarczy świetny Pomysł na... gulasz, łopatka wieprzowa, suszone grzyby i cebula. Domowe kluski śląskie robimy z gotowanych i surowych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty lub sałatką z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą.

składniki:

Liczba porcji:

Gulasz

Kluski ziemniaczane

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę.
  2. Namocz grzyby.
  3. Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę.
  4. Na rozgrzanej oliwie zrumień mięso.
  5. Do mięsa dodaj cebulę i podsmaż.
  6. Zawartość opakowania POMYSŁ NA... wsyp do 0,5 zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość patelni.
  7. Grzyby umyj, pokrój w paski i dodaj do gulaszu.
  8. Duś na wolnym ogniu około 60 minut.
  9. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  10. Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  11. Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  12. Wymieszaj ziemniaki z mąką ziemniaczaną i jajkiem.
  13. Wyrób ciasto, uformuj wałek i pokrój go na kawałki.
  14. Uformuj kulki, spłaszcz je i kciukiem zrób w nich wgłębienia.
  15. Gotuj kluski w posolonym wrzątku przez około 3-5 minut po wypłynięciu.
  16. Kluski wyłóż na półmisek i polej gulaszem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: