Grochówka na boczku

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 20 min.

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, boczek, wlewamy namoczony groch wraz z wodą w której się moczył. Dolewamy wody i stawiamy na maleńkim ogniu.
  2. Przez trzy godziny pozwalamy się grochówce powoli gotować tak, żeby czasem wyskakiwał bąbel powietrza, ale żeby nie bulgotało. Nie mieszamy, nie przykrywamy.
  3. Po trzech godzinach łowimy warzywa i boczek, solimy, ewentualnie dodajemy trochę magii oraz słuszną porcję majeranku i 3-4 ząbków czosnku.
  4. Pozwalamy się zagotować zupie i podajemy z grzankami, z ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem i masłem.

Opis przepisu:

Zupa w innej odsłonie? Przedstawiamy przepis na pyszną, gęstą, niezwykle pożywną zupę grochową. Głównymi składnikami zupy są groch, włoszczyzna oraz boczek, gdzie już na wstępie widać, że nie ma potrzeby sporządzania drugiego dania, aby cała rodzina była syta. Zupa grochowa będzie fajną odmianą na twoim stole.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?