Domowe pączki na smalcu

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 12

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn.
  2. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka.
  3. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki.
  5. Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  6. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie
  8. Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Pączki można jeść nie tylko w tłusty czwartek! A te domowe smakują najlepiej! Przygotowując pączki samemu, kończymy z odwiecznym problemem, jakim jest zbyt mała ilość marmolady. Tutaj sami o tym decydujemy. Deser nie jest czasochłonny, a warto spędzić nad nim każdą minutę – zadowolone miny domowych łasuchów w pełni to rekompensują. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?