1

2

Przepisy

Rosół z kurczaka

5/5

przygotowanie: 10 minut

porcje: 6 porcji

kalorie: 65 kcal / porcja

Aromatyczny rosół z kurczaka to ulubiona, "niedzielna" zupa Polaków. My ugotujemy go tradycyjnie, na wywarze z udka kurczaka, z dodatkiem warzyw oraz Rosołu Drobiowego WINIARY. Kto lubi, może dorzucić do wywaru kawałek suszonego grzybka. Rosół z kurczaka gotujemy na małym ogniu, powoli (powinien delikatnie "pyrkać") - dzięki temu jest smaczniejszy. Rosół z kurczaka podajemy posypany natką lub koperkiem - do picia, z makaronem lub z krokietami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Udko kurczaka gotuj 40 minut w 1,5 l wody.
  2. Oczyść warzywa i dodaj do wywaru.
  3. Dodaj również kostki bulionowe i gotuj całość 15 minut.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Udko wyciągnij, obierz ze skóry i podziel na kawałki.
  6. Rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany natką pietruszki.

2 wskazówki do przepisu

  • Joanna
    podstawa dobrego rosołu to trzy rodzaje mięsa (np. kurczak, kaczka, wołowina)
  • Andrzej
    podstawa dobrego rosolu jest przypalona cebula

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: