1

2

Przepisy

Rosół z kurczaka

5/5 5 46 5 1

przygotowanie: 10 minut

porcje: 6 porcji

65 calories kalorie: 65 kcal / porcja

Aromatyczny rosół z kurczaka to ulubiona, "niedzielna" zupa Polaków. My ugotujemy go tradycyjnie, na wywarze z udka kurczaka, z dodatkiem warzyw oraz Rosołu Drobiowego WINIARY. Kto lubi, może dorzucić do wywaru kawałek suszonego grzybka. Rosół z kurczaka gotujemy na małym ogniu, powoli (powinien delikatnie "pyrkać") - dzięki temu jest smaczniejszy. Rosół z kurczaka podajemy posypany natką lub koperkiem - do picia, z makaronem lub z krokietami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Udko kurczaka gotuj 40 minut w 1,5 l wody.
  2. Oczyść warzywa i dodaj do wywaru.
  3. Dodaj również kostki bulionowe i gotuj całość 15 minut.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Udko wyciągnij, obierz ze skóry i podziel na kawałki.
  6. Rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany natką pietruszki.

4 wskazówki do przepisu

  • Madzik
    Koniecznie cebula opalana nad palnikiem, por i lubczyk.
  • Ada
    Ja rosół robię z trzech rodzaju mięsa ( kurczak, wołowina, indyk) i dodaję w łupinie całą cebulę , dzięki której rosół nabiera koloru. Najlepiej cebulę jeszcze przed włożeniem opalić nad gazem . Rosół Podaję również z warzywami, nie wyciągam ich. Rosół bez warzyw po prostu mi nie smakuje.
  • Joanna
    podstawa dobrego rosołu to trzy rodzaje mięsa (np. kurczak, kaczka, wołowina)
  • Andrzej
    podstawa dobrego rosolu jest przypalona cebula

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: