Rosół z kurczaka

Oceń ten przepis!

4/5 4 98 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 6

4/5 4 98 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Udko kurczaka gotuj 40 minut w 1,5 l wody.
  2. Oczyść warzywa i dodaj do wywaru. Gotuj kolejne 40 min.
  3. Dodaj również kostki bulionowe i gotuj całość 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Udko wyciągnij, obierz ze skóry i podziel na kawałki.
  5. Rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany natką pietruszki.

Opis przepisu:

Rosół z kurczaka to zupa, której nie może zabraknąć na stole w polskim domu w niedzielne popołudnie. Sięgamy po nią także przy przeziębieniu, żeby się pokrzepić. Jest to niemalże danie – symbol, dlatego warto znać choćby najbardziej podstawowy, klasyczny przepis na wykonanie tej zupy. Nie jest to zbyt skomplikowane, choć wymaga odpowiedniego podejścia i kilku smacznych dodatków. Nasz przepis na rosół z kurczaka jest gotowany na udkach, z warzywami i Rosołem Drobiowym WINIARY. Przyprószony świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem i ugotowaną marchewką natychmiast przypomina smaki dzieciństwa.

Zacznij od ugotowania udka z kurczaka. Włóż je do 1,5 litra wody i gotuj przez około 40 minut. W tym czasie oczyść warzywa, czyli marchew, seler i pietruszkę, oraz dodaj je do wywaru. Gotuj przez kolejne 40 minut. Wówczas dodaj także kostki Rosołu Drobiowego WINIARY i gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przez cały czas gotowania uważaj, żeby rosół stał na małym ogniu.

Wyjmij udko z wywaru, obierz je ze skóry i podziel na kawałki. Gotowy rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany świeżą natką pietruszki. Możesz go przelać do bulionówek albo do kubków do popijania podczas niedzielnego obiadu. Smak rosołu może wzbogacić też dodatek kilku suszonych grzybków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?