Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Jabłecznik ucierany

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 47 min.

  • Porcje 10

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do miękkiej palmy dodać cukier. Całość utrzeć.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej z cukrem palmy, dodawać jajka na przemian z mąką i ucierać dalej.
  3. Tortownicę natłuścić i posypać mąką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy.
  4. Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w półplasterki. Kawałki jabłek ułożyć na cieście.
  5. Jabłecznik piec w 180 stopniach przez ok. 75 minut (sprawdzić patyczkiem).
  6. Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Puszyste, ucierane ciasto z dodatkiem jabłek to nic innego, niż wspaniały deser na podwieczorek. Wypróbuj łatwy przepis, w którym wystarczy utrzeć masło z cukrem, proszkiem do pieczenia WINIARY, jajkiem i mąką. Gdy ciasto jest już jednolicie gładkie i puszyste wystarczy przełożyć je do formy i udekorować soczystymi plastrami jabłka. Tak przygotowaną formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po niedługim czasie poczujesz wspaniały aromat ucieranego jabłecznika, który Swym smakowitym zapachem przywoła całą rodzinę.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?