Zalewajka po kielecku

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy wodę około (1,25l) solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę włącznie ze słoniną.
  3. Do gotującej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  4. Na patelni wrzucamy słoninę. Wytapiamy skwarki. Następnie ściągamy gotowe, podpieczone do miseczki.
  5. Na tłuszczu podsmażamy cebulę.
  6. Kiedy ziemniaki są miękkie wlewamy zakwaś na żur i  śmietanę, gotujemy chwilkę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, maggi i pieprzem, Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków.

Opis przepisu:

Zalewajka po kielecku to bardzo prosta w przygotowaniu, tradycyjna zupa. Jej przygotowanie nie wymaga ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, zatem jest to zupa, która świetnie sprawdzi się również w studenckim menu. Dosmaczona Przyprawą w płynie MAGGI WINIARY smakuje wyśmienicie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?