Domowy gulasz z łopatki

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięsko myjemy, oczyszczamy z większych kawałków tłuszczu, kroimy w kostkę.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki.
  3. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy ją i wrzucamy mięso, przyprószamy solą, chwileczkę podpiekamy mięso do zamknięcia części porów, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz mielony, w dalszym ciągu podpiekając (nie podlewamy mięsa).
  4. Następnie dodajemy cebulę.
  5. Dodajemy paprykę, wszystko dokładnie mieszamy - w dalszym ciągu podduszając do zmiękczenia cebuli, powinniśmy dobrze przypiec mięsko, aby w efekcie mieć smaczniejszy sosik.
  6. Następnie całość zalewamy wodą (około 3 szklanki aby mięso było przykryte do 3/4 objętości), przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut (co chwilkę mieszając). Do miseczki wlewamy 125 ml wody i rozrabiamy łyżkę mąki. Zalewamy gotujące się mięsko, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.
  7. Zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.

Opis przepisu:

Domowy gulasz przygotowany na łopatce wieprzowej to obiad, który zagościł już w niejednym polskim domu. Z naszym przepisem zagości również u Ciebie. Po dodaniu przyprawy w płynie Maggi WINIARY, zyska jeszcze więcej smaku i aromatu, dzięki czemu domownicy długo nie zapomną Twojego nowego, popisowego dania. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?