Deser z gruszkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, ostudź.
  2. Gruszki obierz i pokrój w cząstki.
  3. Z cukru przygotuj jasny karmel, dodaj masło i gruszki. Smaż przez 2 minuty.
  4. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem oraz zimną galaretką.
  5. Biszkopty pokrusz i rozłóż do 4 kompotierek, następnie ułóż połowę gruszek z karmelem.
  6. Zalej gęstniejącą masą i przełóż do schłodzenia do lodówki.
  7. Deser podawaj udekorowany pozostałymi gruszkami i wiórkami czekoladowymi.

Opis przepisu:

Przysmak owocowy - wyborny, bardzo dekoracyjny deser z gruszkami. Możemy przyrządzić go w przezroczystych pucharkach lub kompotierkach, układając warstwami biszkopty i smażone w karmelu gruszki oraz polewając wszystko masą śmietanowo-jogurtową, z orzeźwiającą nutą cytryny (smak i konsystencję nadaje jej Galaretka o smaku cytrynowym). Warto odłożyć kilka cząstek owoców do dekoracji i posypać deser przed podaniem startą ciemną czekoladą. Całość wieńczymy elegancko listkiem melisy cytrynowej.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?