składniki:
liczba porcji:





Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, ostudź.
- Gruszki obierz i pokrój w cząstki.
- Z cukru przygotuj jasny karmel, dodaj masło i gruszki. Smaż przez 2 minuty.
- Śmietanę ubij na sztywno, połącz z jogurtem oraz zimną galaretką.
- Biszkopty pokrusz i rozłóż do 4 kompotierek, następnie ułóż połowę gruszek z karmelem.
- Zalej gęstniejącą masą i przełóż do schłodzenia do lodówki.
- Deser podawaj udekorowany pozostałymi gruszkami i wiórkami czekoladowymi.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYPrzysmak owocowy - wyborny, bardzo dekoracyjny deser z gruszkami. Możemy przyrządzić go w przezroczystych pucharkach lub kompotierkach, układając warstwami biszkopty i smażone w karmelu gruszki oraz polewając wszystko masą śmietanowo-jogurtową, z orzeźwiającą nutą cytryny (smak i konsystencję nadaje jej Galaretka o smaku cytrynowym). Warto odłożyć kilka cząstek owoców do dekoracji i posypać deser przed podaniem startą ciemną czekoladą. Całość wieńczymy elegancko listkiem melisy cytrynowej.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?