Pierogi z jagodami

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 40 min

oczekiwanie: 15 min

porcje: 2 porcje

Pierogi z jagodami - moje ulubione.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać masło i szczyptę soli. Całość zalać wrzątkiem.
  2. Ciasto mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa przestygnie wyrabiać ręką aż ciasto zrobi się elastyczne.
  3. Jagody oczyścić z ogonków i listków. Wymieszać z cukrem.
  4. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Jagody z cukrem kłaść na kółkach ciasta.
  5. Sklejać ciasto i formować pierożki.
  6. Gotować w osolonej wodzie, około 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
  7. Podawać polane śmietaną lub jogurtem i ewentualnie posypane cukrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.