Pierogi z jagodami

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 2

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać masło i szczyptę soli. Całość zalać wrzątkiem.
  2. Ciasto mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa przestygnie wyrabiać ręką aż ciasto zrobi się elastyczne.
  3. Jagody oczyścić z ogonków i listków. Wymieszać z cukrem.
  4. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Jagody z cukrem kłaść na kółkach ciasta.
  5. Sklejać ciasto i formować pierożki.
  6. Gotować w osolonej wodzie, około 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
  7. Podawać polane śmietaną lub jogurtem i ewentualnie posypane cukrem.

Opis przepisu:

Pierogi z jagodami to niezwykle smaczna kompozycja idealnie lekkiego, rozpływającego się w ustach ciasta wraz z sezonowymi jagodami. Do sklejania ciasta z owocowym farszem poproś dzieci wtedy czas stanie się waszym miłym sprzymierzeńcem. Pyszne pierogi podaj, gdy są jeszcze gorące, a następnie polej śmietaną lub jogurtem oraz posyp odrobinką cukru. Smak wybornych pierogów z jagodami skusi każdego łakomczucha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?