1

2

Przepisy

Szynka w zalewie

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 10 porcji

353 calories kalorie: 353 kcal / porcja

Wyjątkowa wieprzowa szynka w zalewie, przyrządzona na sposób staropolski, potrzebuje aż 48 godzin w specjalnej marynacie z czerwonego wina, octu winnego oraz WINIARY Przyprawy w płynie do zup, sosów i sałatek WINIARY z dodatkiem aromatycznych przypraw i cebuli. Po tym czasie mięso staje się kruche, soczyste i niezwykle aromatyczne. Podajemy z ziemniakami oraz bukietem polskich sałatek i surówek: buraczkami na ciepło, czerwoną, białą i kiszoną kapustą, kiszonymi ogórkami itp.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w plasterki.
  2. Do garnka wlej wino i ocet, dodaj cebulę i przyprawy, zagotuj.
  3. Szynkę natrzyj czosnkiem, a następnie zalej gorącą zalewą. Ostudź.
  4. Marynuj w lodówce przez 48 godzin przewracając 2 razy.
  5. Wyjmij z zalewy, włóż do naczynia do zapiekania, oprósz pieprzem, skrop olejem.
  6. Piecz pod przykryciem od 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180oC.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: