1

2

Przepisy

Tort orzechowo kokosowy

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 120 minut

oczekiwanie: 75 minut

porcje: 20 porcji

Dla tych co uwielbiają kokos, orzechy i obłędnie pyszny krem czekoladowy.

składniki:

Liczba porcji:

Biszkopt orzechowy razy 2

Blat kokosowy

Krem czekoladowy

Przygotowanie:

  1. Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubić na sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 st. Blat kokosowy; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 25 min. Krem czekoladowy; Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż. Warstwy tortu; część biszkoptu orzechowego posmarować dżemem brzoskwiniowym druga część biszkoptu orzechowego krem czekoladowy blat kokosowy krem czekoladowy biszkopt orzechowy Cały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: