Tort orzechowo kokosowy

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 20

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt orzechowy razy 2

Blat kokosowy

Krem czekoladowy

Przygotowanie:

  1. Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody: białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i ubić na sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 stopni.
  2. Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 25 minut.
  3. Krem czekoladowy: Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajecznej i wymieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.
  4. Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż. Warstwy tortu: część biszkoptu orzechowego posmarować dżemem brzoskwiniowym, drugą część biszkoptu orzechowego kremem czekoladowym, blatem kokosowym, kremem czekoladowym, biszkopt orzechowy. Cały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".

Opis przepisu:

Samodzielnie przygotowany tort orzechowo-kokosowy zostanie gwoździem programu podczas przyjęć urodzinowych. Niezwykła kompozycja stworzona z bloku orzechowego, blatu kokosowego oraz wspaniałego kremu czekoladowego zachwyci nawet tych, którzy na co dzień nie jedzą słodyczy. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?