Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Ciasto na oleju z owocami

Oceń ten przepis!

4/5 4 101 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 24

4/5 4 101 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mikserem ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując.
  2. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką.
  3. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę. Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonymi w plastry jabłkami, oprószamy cynamonem.
  4. Pieczemy w 180 stopniach około 40 min do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Ciasto na oleju z to doskonały pomysł na smakowity deser. Sprawdzi się ono doskonale w każdej okazji! Puszyste ciasto waniliowe świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Najlepiej je robić wiosną, kiedy sezon owocowy trwa w najlepsze. Sprawdź nasz przepis na ciasto na oleju z owocami!

Jak zrobić ciasto na oleju z owocami? Cztery jajka rozbij i ubij mikserem wraz ze 150 gramami cukru, aż otrzymasz puszystą masę. Powoli, partiami wlej do niej szklankę oleju, cały czas miksując.

Wymieszaj 1,75 szklanki mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia WINIARY. Dodaj do zmiksowanej masy i wymieszaj powoli drewnianą łyżką.

Przygotuj blachę do pieczenia i wysmaruj ją margaryną. Wylej ciasto na oleju z owocami do blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka. Możesz oprószyć je cynamonem, jeśli lubisz.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Jeśli nie jesteś pewien, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie drewnianą wykałaczkę lub patyk na szaszłyki. Ciasto jest gotowe, kiedy po wyciągnięciu z ciasta drewno będzie suche. Jeśli jest wilgotne, ciasto wymaga jeszcze paru minut pieczenia.

Po upieczeniu ciasto na oleju z owocami odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, możesz posypać je z wierzchu cukrem pudrem – i podawać!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Agne
    Pyszne i szybko się robi, u mnie wersja bez glutenu, przepis na stałe dodany
  • Daria
    U mnie podobnie, ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Dzisiaj zrobiłam z truskawkami, rabarbarem i na wierzch kruszonka. Wyśmienite. Zajadamy ze smakiem.
  • Em
    Bardzo dobre. I łatwo zrobić. Piekłam godzinę.
  • Iwona
    Robimy razem z dwulatką, dodajemy olej z pestek winogron, niezła zabawa na godzinę. Zna już składniki na pamięć. Niesamowite jak sieka jabłuszka, podgląda i z apetytem zajada Smaczny deser u nas nazywa się jaja bum bum ??
  • Renua
    Ja mam małą okrągła blaszkę w sam raz na ten przepis. Zrobiłam już wersję z jabłkami gruszkami a dziś piecze się że śliwkami. Niezastąpione na gości zapowiedzianych w ten sam dzień wszystkie składniki w domu i zawsze jakieś mrożone owoce :)
  • Ewelina.M
    Genialne robie z roznyni owocami i zawsze pyszne zawsze wychodz bomba:-)
  • Ewa
    Bardzo dobre,wyroslo fajnie .
  • Ania
    Ciasto smaczne, lekkie ale faktycznie na niewielką blaszke :) ja dałam do ubijania tylko torebkę cukru waniliowego i 4 łyżeczki pudru i wyszło w sam raz jeśli chodzi o wyczuwalne słodyczy. Polecam! Do przepisu będę wracać!
  • Marta
    Dzisiaj zrobiłam i ciasto przepyszne, ale ciut za słodkie ;-)
  • Natalia
    Smaczne ale ta porcja nadaje się na małą blaszkę :) Ja zrobiłam w dużej i było niższe

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?