Żurek staropolski

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Barszcz przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Dodaj kwas z ogórków, zagotuj, a następnie dodaj śmietanę.
  3. Kiełbasę i boczek pokrój, podsmaż z czosnkiem i dodaj do zupy.
  4. Dopraw pieprzem i majerankiem.
  5. Barszcz możesz zagęścić łyżeczką mąki.

Opis przepisu:

Przyjemnie kwaskowy żurek staropolski przyrządzamy z Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych i kwaśnej śmietany. Do kwaśnego żurku po staropolsku polecamy też dodać wysmażony na chrupko boczek z czosnkiem i plasterkami białej kiełbasy oraz - zgodnie z tradycją - sporo majeranku. Staropolski żurek można zagęścić łyżeczką mąki lub ugotowanym osobno puree ziemniaczanym. Pyszny z grzankami z razowego, żytniego chleba.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?