Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Czernina z kaczki

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

CZERNINA:

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlałam wodę włożyłam skrzydełka z kaczki obgotowałam je i przecedziłam . Dodałam ziele angielskie, liść laurowy, goździki, sól i pieprz . Dodałam seler naciowy pokrojony. Kiedy się zagotowało wyjęłam i wyrzuciłam.
  2. W misce utarłam mąkę, cukier i śmietanę, do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawałam krew z kaczki (dodać 1 szklanke gorącej zupy i starannie wymieszać)
  3. Wlałam powoli mieszaninę z powrotem do garnka. Stale mieszając doprowadziłam zupę do wrzenia. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem.
  4. Podalam z makaronem.

Opis przepisu:

Wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych czernina, to zupa, którą gotujemy na bazie rosołu, ale z dodatkiem krwi – kaczej, króliczej lub kurzej. Czarna polewka ma słodko-kwaśny smak, bo dodajemy do niej ocet i cukier, które zapobiegają krzepnięciu krwi. Czerninę z kaczki zagęszczamy także tłustą śmietaną i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, goździkami i sokiem z cytryny. O ile dawniej czerninę podawano absztyfikantom, którym odmówiono ręki córki, o tyle dziś czarną polewkę z kaczki możemy zajadać na co dzień i w nieco mniej melodramatycznych okolicznościach.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?