Pieczone jabłka

Oceń ten przepis!

5/5 5 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Orzechy posiekaj drobno, włóż do miseczki, dodaj uprzednio namoczone rodzynki, żurawinę i miód, wymieszaj.
  2. Jabłka umyj, osusz, wierzchy zetnij. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
  3. W połowie jabłek zrób nacięcie nożem, aby w czasie pieczenia owoce nie rozpadły się.
  4. Jabłka napełnij masą z rodzynek, miodu i orzechów.
  5. Naczynie żaroodporne cienko posmaruj masłem, ułóż w nim jabłka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 20 minut.
  6. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, ubijaj, dodaj kisiel (proszek) i jeszcze przez chwilę ubijaj. Bezę nałóż na jabłka i piecz jeszcze przez ok. 10 minut.
  7. Wyjmij naczynie, przestudź troszkę jabłka. Podaj ciepłe, ale nie gorące.
  8. Możesz podać z kulką lodów waniliowych.

Opis przepisu:

Pieczone jabłka z aromatyczną bezą z Kisielem o smaku cytrynowym WINIARY oraz farszem z włoskich orzechów, rodzynek, miodu i suszonej żurawiny to bardzo prosty, lekki, a przy tym elegancki deser, idealny na jesienne podwieczorki. Upieczone jabłka możemy udekorować posypką z prażonych orzechów włoskich, zmieszanych z brązowym cukrem i cynamonem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?