1

2

Przepisy

Sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 5 porcji

Sałatka jest sycąca dzięki dodatkowi ryżu, bardzo smaczna :) Do sałatki najlepiej użyć ryżu parboiled, który nie skleja się i zachowuje kształt. Niewątpliwą jej zaletą jest krótki czas jej przygotowania. Do sałatki użyłam piersi z kurczaka ugotowanej w rosole Winiary.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ryż gotuję we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Po czym osączam, opłukuję zimną wodą, wyjmuję z torebki i rozdrabniam widelcem. Ananasa i kukurydzę osączam z zalewy. Ugotowaną w rosole pierś z kurczaka kroję po ostudzeniu w dość dużą kostkę. Do miski przekładam ugotowany ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Dodaję majonez, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam. Wstawiam na pół godziny do lodówki.

4 wskazówki do przepisu

  • Marzenka
    Do tego dodaje jeszcze rodzynki i 2 lyzeczki cukru mniam pychaaa.jest wtedy ta salatka bardziej na slodko;)
  • Grzesiek
    Dodać troszkę kurkumy dla koloru i blanszowanej szalotki
  • Justyna
    Ja dodaje jeszcze rodzynki i pół ppory.. Uwielbiam ta sałatkę.
  • Bartek. R
    Ja jeszcze dodałem 2 jajkami Dużo lepiej smakuje. Pozdrawiam

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: