Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Oceń ten przepis!

3/5 3 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 24

3/5 3 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt

Masa jabłkowa

Bita śmietana

Przygotowanie:

  1. Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  2. Wylać na blachę 34x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 20 minut.
  3. Masa jabłkowa: jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody, dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek, zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt.
  4. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.

Opis przepisu:

Szarlotka z bitą śmietaną to klasyczny deser, który jednak zawsze można odkryć na nowo. Nasz przepis Wam w tym pomoże! Dzięki budyniowi śmietankowemu WINIARY, znany przysmak zyskuje nową wartość. Jednak nie tylko on jest sekretem tego wspaniałego smaku. Sprawdźcie sami! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?